Inte i någon avkrok

Ibland tror jag att vi har för oss att Jesus inte var så känd medan han levde, att han började bli känd först efter sin uppståndelse. Men om man läser i evangelierna får man ett annat intryck.

I tre av evangelierna står det att Jesus gav sina tolv närmaste lärjungar makt över orena andar/demoner och kraft att bota sjukdomar, och sände ut dem i hela landet för att förbereda att han själv skulle komma dit (Matt 10:1, Mark 6:7, Luk 9:1). I Lukasevangeliet står det att han gjorde samma sak med sjuttiotvå andra lärjungar (Luk 10:1).

Det var alltså en hel massa människor som gick omkring hela i landet och pratade om Jesus, och som också själva på hans uppdrag gjorde vad vi skulle kalla underverk. Internet och sociala media fanns inte på den tiden, inte ens TV eller radio. Men utifrån vad som berättas i Bibeln kan vi vara ganska säkra på att de allra flesta i landet hade hört talas om Jesus, och kände till vad han sa och gjorde.

Trots att våra moderna kommunikationsmedel inte fanns vid den tiden spred sig nyheter snabbt och långt. När aposteln Paulus stod inför rätta sa han till kungen att det som hänt (och då syftade han främst på det som hade hänt när Jesus hade dött och blivit levande igen) inte hade ”tilldragit sig i någon avkrok”. Jesus levde inte i ett litet undangömt land som ingen kände till. Och det var inte bara han själv som drev ut demoner och botade sjuka, utan även hans lärjungar.

Om Jesus var så känd redan medan han levde, och om till och med hans lärjungar gjorde underverk, vad betyder det för oss idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *